22 enkla saker att göra hemma med barnen

19.04.2022

Inlägget på instagram med samma namn som detta blogginlägg blev oerhört populärt. Därför tänkte jag dela det här också, men i lite mer detalj. Ibland vill man inte går ut, ibland vill man bara vara inne en hel dag med barnen. Och det är helt okej. Det kan vara skönt att trotsa solen och vara inne och mysa tillsammans. Ibland är man för sjuk eller för trött för att ens orka tänka tanken att få på alla alla kläer och gå ut. Ibland är en innedag precis vad man behöver.

Här kommer en lista med kort beskrivning till 22 olika enkla saker du kan göra med barnen. 

1. Blås upp ballonger!

Lek med ballonger, roligt för de allra minsta!
Lek med ballonger, roligt för de allra minsta!

Ballonger är alltid kul! Och det finns så mycket skoj att hitta på med dem. På bilden ovan ser ni min yngsta, då 1,5 år gammal som precis når balongerna med hjälp av en toarulle. Det är ju även kul att göra små tennisracketar av en papptallrikar och pinnar (som skaft). Sedan kan man spela inomhustennis med ballonger. Eller använda dem som stämplar med fingerfärg. Gnugga dem mot håret och se hur de fastnar i taket eller hur en vattenstråle reagerar på statisk elektricitet. Ballongmöjligheterna är oändliga...

2. Ha picknick inomhus

Gör en picknick på golvet i vardagsrummet eller lekrummet. Lägg ut en filt, ta fram enkla snacks som frukt, smörgåsar eller popcorn, och låt barnen hjälpa till att duka upp. Ni kan också göra det till en temapicknick – kanske en filmkvällspicknick där ni kombinerar mat och film, eller en frukostpicknick där ni startar dagen lite annorlunda. Om barnen har gosedjur eller dockor, kan de bjudas in som gäster. Ett enekl och roligt sätt att bryta vardagsrutinen och skapa en mysig stund tillsammans.

3. Skriv ett brev till någon

Magiskt, hemligt bläck av gurkmeja och citronjos.
Magiskt, hemligt bläck av gurkmeja och citronjos.

Fundera en stund tillsammans om ni känner någon som bor långt bort. Eller om ni just nu saknar nåogon som ni inte träffat på länge. Skriv ett brev eller ett vykort till denna person! Rita en liten teckning också kanske? Eller skriv ett hemligt meddelande med hemligt bläck - skriv med citronjos på ett vanligt papper, låt torka och skicka. Be personen som får brevet att antingen måla på papperet med gurkmejavatten (vatten eller handsprit blandat med lite gurkmeja) eller värma det försiktigt ovanför en ugnsplatta. Med gurkmeja kommer texten/bilden dyka upp i rött mot det gula. När du värmer upp papperet kommer det dyka upp som ljubrunt. Jag har ett inlägg på instagram som beskriver detta med hemligt bläck HÄR

4. Gör leklera

Gör ett duplopussel av lekleran.
Gör ett duplopussel av lekleran.

Ni som följt mig ett tag vet att jag är alldeles tokig i leklera! Varför? För att det är den ultimata grejen: det håller barnen sysselsatta ofta och länge. De älskar det, jag älskar det. Win win. 

Några fördelar med leklera: 

  • Det utvecklar finmotoriken och styrkan i händerna.
  • Har ofta en lugnande effekt på barnet.
  • Bjuder in till "open-ended-play" där kreativitet och fantasi frodas.

Mitt något förfinade recept på klassisk leklera:

Du behöver:

  • 4-4,5 dl vetemjöl
  • 2 dl salt
  • 3 msk olja
  • 2 msk citronsyra
  • 4 dl ljummet vatten
  • något som ger färg

Gör så här:

Blanda 2 dl av mjölet med allt salt och citronsyran. Häll därefter i allt det varma vattnet och oljan. Bland noga med en handvisp. Låt stå i ca 10 minuter. Häll sedan i resten av mjölet samtidigt som du blandar och knådar.

Tricket är att vara noga med att inte ta för mycket mjöl. Knåda degen och sluta tillsätta mjöl när den fortfarande är lite klibbig men ändå smidig. Låt den sedan vila i ytterligare 10 minuter. Klart.

Förvaring: i lufttät burk, gärna i kylskåpet Hållbarhet: flera månader 


Fler roliga recept på leklera, månsand och slime hittar du HÄR.

5. Lek kurra gömma med gosedjuren

Låt barnen välja några gosedjur eller andra leksaker som de gillar att leka med. Göm leksakerna i olika rum och låt barnen leta efter dem. För yngre barn kan ni börja med enkla gömställen där delar av leksaken syns, och för äldre kan ni göra det svårare genom att välja mer oväntade platser. Ni kan också turas om – ett barn gömmer medan de andra letar. Som en variant kan ni kombinera detta med skattjakt, där ledtrådar hjälper till att hitta gömställena. En fiffig mall till att skapa egna skattjakter hittar du HÄR!

6. Lägg ut madrasser på golvet

Skapa en stor lekplats genom att lägga ut madrasser, kuddar och täcken på golvet. Barnen kan rulla runt, hoppa, bygga kojor eller bara ligga och läsa böcker med en ficklampa. För de som gillar rörelse kan ni göra en hinderbana med madrasser och låta barnen krypa, rulla eller hoppa mellan olika stationer. För lite lugnare lek kan ni skapa en läshörna där barnen får välja sina favoritböcker och läsa i en mjuk och lugn miljö.

7. Spela mattespel med duplo

Plus och minus med duplo! Slå tärningen, flytta duplofiguren och bygg ditt torn. Vems torn är högst? Hur många fler klossar har du? Hur många behöver jag få för att vinna? Lek och lär på högsta nivå. Spelplanen kan du enkelt göra själv eller köpa och skiva ut för en liten peng i min webshop HÄR. 

8. Måla på stenar, kottar och pinnar

Måla med kritor på heta stenar.
Måla med kritor på heta stenar.

Detta kräver förvisso att man går ut först, om man inte har ett lager med naturmaterial hemma. Men OM man känner för att gå ut och samla material, så kan man sen sitta vid köksbordet och måla. Samla stenar, kottar och pinnar från naturen och förvandla dem till konstverk. Barnen kan måla mönster, figurer eller djur med vattenfärger eller akrylfärger. Använd tunna penslar för detaljer eller svampar för att skapa textur. De målade naturmaterialen kan sedan användas som dekorationer i hemmet, spelpjäser eller som presenter till nära och kära.

Klicka HÄR för att komma till inlägget där jag visar hur vi målar med kritor på heta stenar.

9. Lyssna på ljudbok

Att lyssna på ljudböcker är ett enkelt sätt att skapa en lugn och mysig stund tillsammans. Välj en ljudbok som passar barnens ålder och intressen – det kan vara sagor, äventyr eller faktaböcker - barnradion hos Sveriges Radio har mycket bra! Om ni har yngre barn kan ni kombinera lyssnandet med en aktivitet, som att rita bilder inspirerade av berättelsen. Äldre barn kan lyssna samtidigt som de bygger med klossar eller pysslar. 

10. Sortera leksaker efter färg

Sortera leksakerna efter färg.
Sortera leksakerna efter färg.

Leksaker är ju ofta färgglada, eller hur? Sortera dem! På bilden ser ni hur vi skapade små "öar" i olika färger av vår Grimms regnbåge. Sedan sorterade vi klossarna efter färg.  Att sortera leksaker är en aktivitet som både är lärorik och hjälper till att få ordning i lekrummet. Be barnen samla alla sina leksaker och dela upp dem efter färg. Ni kan lägga leksakerna i olika korgar, skålar eller på högar på golvet. För yngre barn är detta ett roligt sätt att öva färgigenkänning. 

11. Skriv och illustrera en bok tillsammans

Här kan barnet skriva själv eller så gör en vuxen det åt dem. Har ni svårt att komma på en berättelse? Ta då fram en påse och lägg i lite leksaker i den, leksaker som föreställer något - tex djur, bilar eller annat. Sedan stoppar ni in handen och plockar upp något - en giraff - då börjar berättelsen med en giraff. Eller använd färdiga mallar som ni hittar HÄR!

12. Gör slime på vatten och potatismjöl

Gör oobleck - magisk leklera!
Gör oobleck - magisk leklera!

...eller vatten och majsstärkelse. Det blir oobleck - en superhärlig vätska som är både trög och flytande på samma gång, beroende på hur du manipulerar den. Klicka HÄR för att läsa Experimentarkivets utomordentliga beskrivning av hur det hela går till!

Du behöver:

  • 1 dl vatten
  • 2 dl potatismjöl
  • något som ger färg

Gör så här:


Blanda vattnet och potatismjölet i en skål. 

Fler roliga recept på leklera, månsand och slime hittar du HÄR.

13. Vik flygplan

Ett enkelt och roligt sätt att underhålla barnen på är att vika ett gäng flygplan tillsammans. Vik flera olika varianter och se vilken som flyger bäst och längst. Här är en bra video med instruktioner för fem olika flygplan: KLICKA HÄR!

14. Lek med is

Frys in leksakerna!
Frys in leksakerna!

Is är både spännande och enkelt att leka med. Frys in vatten i olika formar, som iskubsformar eller muffinsformar, och lägg till små föremål som duplofigurer, leksaksdjur eller pärlor för att göra det ännu roligare. När isen är klar kan barnen utforska den genom att känna, smälta och försöka få fram föremålen på olika sätt. För äldre barn kan ni göra ett litet experiment där ni testar vad som får isen att smälta snabbast – salt, varmt vatten, i sol eller skugga eller något annat.

15. Gör glass eller smoothie

Detta gör vi ofta! Kika gärna här för mina bästa smoothie-tips!

16. Bygg en koja med dra-på-lakan

Bygg en koja enkelt med hjälp av ett dra-på-lakan.
Bygg en koja enkelt med hjälp av ett dra-på-lakan.

Kojans tak hålls enkelt på plats med hjälp av resåren i lakanens hörn. Fiffigt va?

17. Diska duplot

Diska leksakerna!
Diska leksakerna!

Förena nytta med nöje! Plocka fram lite duplot eller andra leksaker som behöver tvättas (och som tål vatten!). Perfekt utomhusaktivitet när det är varmt och soligt, eller i duchen/badkaret och det är lite kyligt utomhus.

18. Lek form-bingo

Formbingo är en rolig och enkel aktivitet som kan göras med saker ni har hemma. Skapa en bingobricka genom att rita olika former, som cirklar, fyrkanter och trianglar, på ett papper. Sedan kan ni leta efter saker i hemmet som matchar formerna – kanske en tallrik för cirkeln eller en bok för fyrkanten. För yngre barn kan ni fokusera på enkla former, medan äldre barn kan leta efter mer avancerade eller ovanliga former. Det är ett lärorikt sätt att träna formigenkänning och skapa lekfulla utmaningar.

Färdiga bingon för många tillfällen hittar du HÄR!

19. Gör en hinderbana

Bygg en hinderbana med saker som stolar, kuddar, hopprep och kartonger. Låt barnen krypa under stolar, balansera på tejpade linjer på golvet eller hoppa över kuddar. För yngre barn kan ni göra banan enklare, medan äldre barn kan utmanas med fler moment, som att kasta en boll i en hink eller balansera en bok på huvudet. En roligt aktivitet som uppmuntrar till rörelse och samarbete.

20. Återbruka något av kartong

Återbruka kartong - gör ett linjepussel.
Återbruka kartong - gör ett linjepussel.

Rota igenom återvinningen och plocka fram kartong. Klipp, skär, rita, måla, limma. Gör ett linje-pussel som på bilden ovan. Eller limma ihop ett bilgarage av toarullar. Det går att göra nästan vad som helst med kartong! Kika gärna här på instagram : #lekmedkartong för mer inspo!

21. Gör en bilbana på golvet med maskeringstejp

Använd maskeringstejp för att skapa en bilbana direkt på golvet. Klistra tejpen i slingrande mönster, skapa korsningar och till och med parkeringsplatser för barnens leksaksbilar. Barnen kan själva komma med idéer och utforma sin bana som de vill. När banan är klar kan de köra sina bilar, tåg eller andra leksaker på den. Maskeringstejp är enkelt att ta bort och lämnar inga märken, vilket gör det till en smidig och kreativ aktivitet.


Vill ni hellre klippa ut och klistra med hjälp av en färdig mall. kika HÄR!

22. Gör barnyoga tillsammans

Barnyoga är ett härligt sätt att röra på sig och slappna av. Leta upp enkla yogaövningar som passar barn, som "hunden", "katten" eller "fjärilen". Gör övningarna tillsammans och uppmuntra barnen att prova i sin egen takt. Ni kan också hitta på egna rörelser eller låtsas vara olika djur. För att göra stunden ännu mer avslappnad kan ni sätta på lugn musik eller avsluta med en kort vila på golvet. Yoga stärker kroppen och ger en fin stund av gemenskap. En mysig stund tillsammans! På youtube kan du hitta många videor med enkla yoga-pass som är anpassade för barn. Eller kika på denna boken: SAGOYOGA, som  jag kan rekommendera varmt.


BONUSTIPS: skriv ut och lek!


Kika gärna i min webshop, där du hittar roliga och kreativa häften i skriv-ut-själv format. Perfekt för de dagar då man helst bara vill få tiden att gå...